elementy statystyki
Żoligarsą: Pierwszy wyraz dziesięciowyrazowego ciągu arytmetycznego (an) jest równy 2, a ostatni równy
jest 22. Średnią arytmetyczną wszystkich wyrazów ciągu (an) jest liczba:
A. 10
B. 11
C. 12
D. 14
Proszę o pomoc i rozwiązanie
17 gru 18:11
Basiek: a1=2
a10=22
Suma ciągu/ 10= średnia arytm.
Suma ciągu ze wzoru.
u nas n=10.
Dasz radę?
17 gru 18:17
Żoligarsą: nie
17 gru 18:20
17 gru 18:20
toja:
| | 2+22 | |
śr, arytm. = |
| = ..... |
| | 2 | |
17 gru 18:22
Basiek: O, chyba nawet nie znałam tego wzoru
17 gru 18:23
Basiek: Czyli wyraz środkowy jest równocześnie średnią arytmetyczną?
17 gru 18:24
toja:
Dokańczając, to co zapisałaś
Basiek
| | Sn | | | | a1+an | |
śr. arytm. = |
| = |
| = |
| |
| | n | | n | | 2 | |
17 gru 18:26
Basiek: toja No tak, masz całkowitą rację

Dzięki, nie wiem, dlaczego nie zauważam tak prostych rzeczy czasem
17 gru 18:29
Żoligarsą: wow nie znałem tego wzoru również
17 gru 18:31
toja:
Podobno ( ale nie zawsze)... "trening czyni mistrza"

powodzenia
17 gru 18:32
Basiek: Trenuuję, trenuję, ale jak widać marnie mi idzie. Umiem utrudnić nawet najprostsze zadanie.

trudno.
c'est la vie!
17 gru 18:34