oblicz sin^4α+cos^4α
kukla: | | 1 | |
oblicz sin4α+cos4α, wiedzac, ze sinαcosα= |
| |
| | 4 | |
17 gru 18:06
Niuans: (sin2x+cos2x)2−2sinxcosx=1−2*14=...
17 gru 18:09
kukla: dzieki
17 gru 18:16
Godzio:
| | 1 | |
O kwadratach zapomniałaś ... = 1 − 2 * |
| |
| | 42 | |
17 gru 18:18
Niuans: no tak tak powinno być ..−2sin2xcos2x
17 gru 18:19
Ktoś: Mogę prosić o wyjaśnienie rozpisania tych potęg?
15 mar 23:01
Artur z miasta Neptuna:
(a+b)2 = a2 + b2 + 2ab ⇔ a2 + b2 = (a+b)2 − 2ab
gdzie:
a = sin2x
b = cos2x
15 mar 23:05
Beti: wyrażenie sin4x+cos4x otrzymamy ze wzoru skróconego mnożenia:
(a2+b2)2 = a4+2a2b2+b4
i przekształcając: a4+b4 = (a2+b2)2−2a2b2
podstaw teraz: a = sinx; b = cosx
15 mar 23:07