Równania wielomianowe
Alfa: Mam do rozwiązania równanie wielomianowe. Z góry mówię, że rozwiązać je potrafię lecz jest
jeden szkopuł. Mam postarać się znaleźć rozwiązanie w jak najprostszy sposób.
(2x−1)2=100
Czy jest inny sposób rozwiązania tego równania oprócz wzoru skróconego mnożenia i przerzucenie
100 na lewą stronę?
Z góry dziękuję.
17 gru 18:05
toja:
(2x−1)2= 100 100=102 lub 100= (−10)2
2x−1=10 lub 2x−1= −10
dokończ
17 gru 18:13
Alfa: dziękuję
17 gru 18:17
krystek: (2x−1)2−102=0 istosujesz wzór a2−b2
(2x−1+10(2x−1−10)=0
(2x+9)=0 lub( 2x−11)=0
17 gru 18:18
Aga: Jeszcze inny sposób
Pierwiastkujesz stronami
√(2x−1)2=√100
I2x−1I=10
2x−1=10 lub 2x−1=−10
17 gru 20:21