Funkcja liniowa
Kaznodzieja: Wyznacz te wartości parametru m, dla których wykresy funkcji liniowej f oraz g są równoległe.
a) f(x)=2x+3m oraz g(x)=|m+4|x+2
b) f(x)=|m2−8|x+2 oraz g(x)=x−m
W podpunkcie a, m wyszło mi −6 oraz −2.
W następnym podpunkcie wyszło mi m = −3, −√7, √7, 3.
Dobrze, to zrobiłem?
17 gru 18:04
Kaznodzieja: Podbijam, mam problem z innym zadaniem.
Sprowadź f. kwadratową do postaci ogólnej.
f(x)= 2(x−1+√2)(x+1−√2)
Nie wiem czy można to tak jakby złożyć, bo w nawiasach może być wzór skróconego mnożenia
a2−b2, dla a=(x−1)2 i b=√2. Nie wiem czy to dobry sposób, czy nie lepiej wymnażać. W
każdym razie, gdzieś się w tym gubię, bo przy korzystaniu ze wzoru i wymnażania nawiasów
wychodzą mi inne wyniki.
17 gru 18:58
Kaznodzieja: To chyba nie będzie tak jak myślałem z tym wzorem. Proszę o pomoc...
17 gru 19:00
Aga: W a i b dobrze.
17 gru 19:09
Aga: [x−(1−√2)][x+(1−√2)]
a=x, b=1−√2
i wzór
(a−b)(a+b)=a2−b2
17 gru 19:14