stozek
sylwia: Przekrój osiowy stożka jest równoramiennym trójkątem prostokątnym o polu 18 cm
kwadratowych. Oblicz objętość stożka i pole powierzchni całkowitej.
23 mar 19:44
Eta:
PΔ= l2/2 gdzie l --- tworząca stożka ( i ramię trójkąta)
zatem: l2 = 36 => l= 6 cm
z tw. Pitagorasa :
l2 +l2 = (2r)2 (bo 2r -- przeciwprostokątna)
Można też wyliczyć 2r ze wzoru na długość
przekątnej kwadratu o boku 6cm
bo d= 6√2 = 2r => że r= 3√2 cm
a mozna tez tak: ( jak wolisz?)
zatem: 4r2 = 72 => r2 = 18 => r = 3√2 cm
h= r ( bo kąty ostre po 45o
czyli h= 3√2
podstaw dane do wzorów i wylicz V i Pc
powodzenia!
24 mar 00:16