Opiekun gabinetu matematycznego otrzymał 336zł na pomoce naukowe.
kiki: Funkcja liniowa.
Opiekun gabinetu matematycznego otrzymał 336zł na pomoce naukowe. Postanowił za tę kwotę kupić
kalkulatory uczniowskie i nauczycielskie. Ile kalkulatorów każdego rodzaju może kupić , jeżeli
jeden kalkulator uczniowsko kosztuje 35zł a nauczycielski 56zł?
Proszę o pomoc.
17 gru 17:49
Basiek: x−liczba kalkul. uczniowskich
y− −II− nauczycielskich
35x+ 56y= 336
No i rozpisujesz

gdy x=1 to y=...
itd.
Pytanie tylko, czy wydano całą kwotę, czy po prostu to jest zakres w jakim się zmieszczono?
17 gru 17:56
Basiek: Jeśli wydano całą kwotę to odp. wynosi
x=8
y=1
A jeśli nie, to trzeba rozpisywać.
17 gru 18:01
kiki: wydano cała kwotę , ale jaki bedzie układ równań?
17 gru 20:20
Aga: Nie będzie układu tylko jedno równanie z dwiema niewiadomymi.
17 gru 20:24
krystek: @
Basiek 
a masz takie wątpliwości!
17 gru 20:26
17 gru 20:28
Basiek: Przy założeniu, że x i y∊N+, musisz rozpisywać i sprawdzać, jaka para liczb naturalnych spełnia
równanie, jednocześnie będąc liczbami całkowitymi. No i chyba nie ma innej drogi niż
rozpisanie.
17 gru 20:32
kiki: dziękuje!
17 gru 20:34
Basiek: @[P[Krystek] Akurat wątpliwości to całe życie mnie nachodzą

I dalej...
dla x=1 , y=... jeśli nie należy do całkowitych− odpada
itd. itd.
17 gru 20:35
bs: jedno równanie y=(336−35x)/56
z zastrzeżeniem że x, y liczby całkowite ≥ 0
i wtedy można sobie podstawiać np x=0 to y=6, x=8 to y=1
17 gru 20:37
17 gru 20:40