trygonometria blicz sin^4α-cos^4α,
tit: oblicz sin4α−cos4α, wiedzac, ze cosα=U√7{2} i α∊(0,90)
17 gru 17:33
ICSP: sin4α − cos4α = (sin2α − cos2α) = (1 − cos2α − cos2α) = −2cos2α + 1
17 gru 17:35
tit: (sin2α − cos2α) dlaczego tak? nie powinno to byc jeszcze do kwadratu, bo tam jest sin4α−cos4α
17 gru 17:41
toja:
(sin
2α+cos
2α)(sin
2α−cos
2α)= 1*( .........)
17 gru 17:43
tit: racja
17 gru 17:53
toja:
17 gru 17:55
Ania: √7 tyle wynosi cos α nie rozumiem zapisu.
23 lut 10:11
Aga1: √7 nie może być.
Zastosowano wzory skróconego mnożenia
x4−y4=(x2)2−(y2)2=(x2−y2)(x2+y2)
Oraz jedynkę trygonometryczną sin2α+cos2α=1.
23 lut 10:21
issabelle: cos4α=
19 gru 16:44
Krzysiek : cos2α= .......
cos4α=(cos2α+2α)
zastosuj wzor na cos(x+y)
19 gru 16:56