pomoc w wyliczeniu ekstremum lokalnego
pytania: Jak wyliczyć ekstremum lokalne.. zaciąłem się i proszę o pomoc.
| | (1)'(x2+1) − 1(x2+1)' | | −2x | |
Wyliczyłem pochodną : f'(x)= |
| = |
| |
| | (x2+1)2 | | (x2+1)2 | |
co dalej mam zrobić?
17 gru 17:16
Niuans: f'(x)=0
17 gru 17:25
Niuans: pamiętaj o dziedzinie
17 gru 17:27
pytania: czyli interesuje mnie licznik(

) −2x=0 x=0 tak?
D: x
2+1≠0
x
2≠−1
17 gru 17:34
Niuans: D: x2+1≠0
a>0 i Δ<0 więc x∊R
tak x=0 i teraz czy to min czy max
17 gru 17:46
pytania: można prosić o wyjasnienie tego kroku? z określeniem min czy max lokalnego.
17 gru 18:00