Przestrzenie wektorowe...
ICSP: Mam takie zadanko:
Zbadać liniową niezależność podanych układów wektorów w odpowiednich przestrzeniach liniowych:
6. (1,2,0,4) , (−1,0,5,1,) , (1,6,10,14)
robię to tak:
α(1,2,0,4) + β (−1,0,5,1,) + γ(1,6,10,14) = (0,0,0,0)
i układam układ równań:
α−β+γ = 0 ⇔ β = α + γ
α + 3γ = 0
β + 2γ = 0
2α + 7γ = 0
wstawiam β do druiego równani i wychodzi mi pierwsze równanie. Dlatego skreślam drugie równanie
i dostaje:
α + 3γ = 0
2α + 7γ = 0 ⇔ α = 0 i γ = 0
α = 0
β = 0
γ = 0
liniowo niezależne
dobrze?
17 gru 17:16
Trivial:
Najlepiej po prostu zastosować eliminację dla macierzy utworzonej z tych wektorów. Jeśli można
otrzymać wiersz zer, to są współliniowe. Jeśli nie, to nie.
1 2 0 3
−1 0 5 1
1 6 10 14
w3 += w2
w2 += w1
1 2 0 3
0 2 5 4
0 6 15 15
w3 −= 3*w2
1 2 0 3
0 2 5 4
0 0 0 3
Nie są współliniowe.
17 gru 17:24
ICSP: Jeszcze nie mieliśmy tej metody

Teraz myślę nad czymś takim:
Uzasadnić liniową zależność podanych wektorów w odpowiednich przestrzeniach liniowych
przedstawiając jeden z tych wektorów jako kombinację liniową pozostałych.
(1,2), (2,3),(3,4) w R
2
to tka samo się robi?
α + 2β + 3γ = 0
2α + 3β + 4γ = 0
−4β − 6γ +3β + 4γ = 0
−β − 2γ = 0
Nieskończenie wiele rozwiązań czyli liniowo zależne.
17 gru 17:30
Trivial:
ICSP, my nigdy jej nie mieliśmy, ale jest prosta i przyjemna (tak na prawdę liczymy rząd i
sprawdzamy czy r = 3).
3 wektory w R
2 muszą być liniowo zależne, gdyż 3 > 2.
Wystarczy rozwiązać układ równań, np taki:
17 gru 17:35
ICSP: ale czy mój sposób do drugiego zadania jest poprawny?
17 gru 17:37
Trivial: W ogólności tak, ale w poleceniu kazali znaleźć takie x,y, że x*u + y*v = w.
u,v,w = dane wektory.
17 gru 17:38
ICSP: czyli : α(1;2) + β(2;3) = (3;4)
17 gru 17:39
Trivial:
Tak. Napisałem wyżej układ równań do rozwiązania. Można wybrać inaczej, np.:
Kolejność nie ma znaczenia.
Można zgadywać.
17 gru 17:41
ICSP: NO to teraz już pójdzie łatwo
17 gru 17:42
ICSP: Do odpowiedzi wystarczy podać α i β ?
17 gru 17:45
Trivial: Do odpowiedzi najładniej zapisać jakoś tak:
| | | | | | | |
"Na przykład 2* | + 3* | = | , czyli liniowo zależne." |
| | | | |
oczywiście 2 i 3 nie są rozwiązaniami.
17 gru 17:47
ICSP: wiem

Dziękuję bardzo

Jutro zajmiemy się podprzestrzeniami
17 gru 17:52