funkcja kwadratowa
ewelina11: 1. Liczba −3 jest jednym z miejsc zerowych funkcji g(x)=x2 + 4x +c Oblicz wartość funkcji g
dla
argumentu −1.
2. Osią symetrii paraboli o równaniu y=ax2+8x+1 jest prosta o równaniu x=5 Wyznacz wartość
współczynnika a.
3. Jeden z punktów wspólnych wykresów funkcji f(x)=x2+6x+9 i g(x)ax+15 nalezy do osi OX.
Wyznacz wartość współczynnika a.
Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję.
17 gru 16:49
sushi_ gg6397228:
1. g(−3)=0
2. p= 5 zwin do postaci kanonicznej
3. uklad rownan
17 gru 16:56
ewelina11: tylko ze ja nie rozumiem tych zadan
17 gru 17:02
ewelina11: bardzo prosze o uzasadnienie
17 gru 17:07
sushi_ gg6397228:
wykonujemy to co napisalem
1. wszedzie zaX wstawiamy −3
17 gru 17:13
imralav: 1. Miejsce zerowe to taki argument, którego wartość jest równa zero (taki x, dla którego y =
0). Podane masz, że liczba −3 jest jednym z miejsc zerowych podanych funkcji. Więc, jeżeli
podstawisz tę liczbę pod x w funkcji, dostaniesz zero. Po podstawieniu dostajesz równanie z
jedną niewiadomą (c), którą musisz wyliczyć. Gdy już masz policzone c, obliczasz tę funkcję
dla argumentu −1, co działa podobnie jak miejsce zerowe, podstawiasz −1 pod x w tej funkcji i
sprawdzasz co wyjdzie.
17 gru 17:14
imralav: W 2 przykładzie potrzebna jest wiedza o wierzchołku wykresu funkcji kwadratowej. Wierzchołek ma
współrzędne Xw = p i Yw = q. Na oba są odpowiednie wzory. Tutaj p masz podane (5), więc po
prostu podstawiasz pod wzór na p to co masz dane, stąd wyliczasz a.
17 gru 17:17
imralav: 3. Wiemy, że ten punkt przechodzi przez oś OX, co mówi nam, że jego współrzędna y jest równa 0.
Tworzysz układ równań
Stąd wyliczasz współrzędną x tego punkty.
17 gru 17:19