Pomocy
Uczniowie: Proste l i k są równoległe, zaś proste l i m są prostopadle. Wyznacz liczby a, b, jeśli
proste mają równania l:4x-y+1=0, k:(a+1)x+2y-5=0, m:b2 x+y=0.
23 mar 19:44
Basia: Podpowiadam
23 mar 19:45
Basia: Najpierw przekształcamy równania prostych do postaci y = mx + c
l: -y = -4x - 1 /*(-1)
y = 4x +1
analogicznie przekształćcie równania k: i m:
k || l ⇒ współczynnik kierunkowy pr.k = wsp.kier.pr. l = 4
z tego wyliczycie
a
m jest prostopadła do l ⇒ wsp.kier.m = -1/4 (liczba przeciwna do odwrotności
wsp.kier.pr.l)
z tego wyliczycie
b2 i
b
23 mar 19:52
1 kwi 18:08