Wyznaczanie punktów przecięcia się funkcji
Gong: Wyznacz punkty przecięcia się wykresu funkcji f(x) = 256/x i g(x)=4x+4
256x = 4x+4
28x = 22x+8
Co dalej? Co zrobić z tym x po lewej?
17 gru 16:48
sushi_ gg6397228:
skroc 28 obustronnie
17 gru 16:55
Gong: 1x = 22x
x = 1/22x
... ?
17 gru 17:06
sushi_ gg6397228:
teraz robimy rysunek lewej i prawej strony
17 gru 17:14
Basiek: Podbijam
x
−1=4
x
Co dalej?
17 gru 17:15
sushi_ gg6397228:
napisalem, co trzeba zrobic−−> rysunek
lub zobaczyc ze x= 1/2
17 gru 17:23
Basiek: No tak, wiem, przepraszam, po prostu jak zaczęłam pisać, Twojej wiadomości jeszcze nie było.
Poza tym "wyznacz", tzn, że niekoniecznie trzeba wszystko wyliczać. Teraz się dopatrzyłam.
Dzięki
17 gru 17:37