elementy statystyki
Karton Hanki!: mediana zestawu danych 1,12,a,10,5,3 jest równa 7. Wówczas:
A) a=4
B) a=6
C) a=7
D) a=9
17 gru 16:34
toja:
odp: a)
17 gru 16:37
17 gru 16:41
kachamacha: 9
17 gru 16:43
Karton Hanki!: proszę o uzasadnienie
17 gru 16:43
Basiek: Właśnie, dołączam do pytania

w kolejności te liczby 1,3,5,10,12, a ze wzoru mediana przy ilości parzystej liczb jest średnią
arytmetyczną środkowych. Dlaczego a zostaje jedną z tych "środkowych " liczb?
17 gru 16:46
sushi_ gg6397228:
jezeli a bedzie na dole lub gorze
to srodkowe wyrazy
a, 1, 3, 5, 10,12 −−> mediana nie bedzie 7, tylko 4
1,3, 5,10, 12, a −−> mediana 7,5
17 gru 16:48
imralav: Bo z żadną inną nie da 7, przez co a musi być środkową, różną od jakiejkolwiek już znanej.
17 gru 16:48
Basiek: czyli hm... szukamy sumy dwóch liczb, które leżą obok siebie, a ich łączna wartość to 14? I
szukamy tak "ręcznie"? Żadnych super wzorów, ani sposobów?
17 gru 16:51
sushi_ gg6397228:
jak sa podane odpowiedzi, po podstawiamy pod "a" kolejne odpowiedzi i robimy ciag−−> potem
liczymy Mediane; nie pasuje odp a) to robimy tak samo dla b), .., c), ..d)
17 gru 16:54
Basiek: jak są odp. a, b, c, d

to nie widzę problemu. Gorzej jak otwarte.
Ok

Ja dziękuję, załapałam, statystyka już niedługo, cieszę się więc, że się dokształciłam
17 gru 16:55
Karton Hanki!: dzięki

myślałem że to coś trudniejszego
17 gru 17:01