algebra
kamilox: Znaleźć baze w R3, w której wektor u=(0,−1,2) ma wszystkie wspołrzedne równe 1
17 gru 16:16
Trivial:
np. wektory:
[−1] [ 1 ] [ 0]
[ 0], [ 0 ], [−1]
[ 1] [ 1 ] [ 0]
17 gru 16:21
kamilox: no dobra ale jak szukamy tej bazy
17 gru 16:24
Trivial:
W takich wypadkach po prostu zgadujemy.
1. Najprościej po prostu rozłożyć u na poszczególne składowe, a resztę wypełnić zerami, czyli:
[ 0 ] [ 0 ] [ 0 ]
[ 0 ], [−1], [ 0 ]
[ 0 ] [ 0 ] [ 2 ]
Jednak nie możemy takich wybrać, gdyż baza nie może mieć wektora zerowego.
2. Zastanówmy się jak inaczej wybrać. Dodać do pierwszego wiersza wektora 1 i 2 takie liczby,
żeby ich suma była 0. Wybieramy 1 i −1.
[ 1 ] [−1] [ 0 ]
[ 0 ], [−1], [ 0 ]
[ 0 ] [ 0 ] [ 2 ]
Gotowe. Wektory te nie są współliniowe (gdyby były, to nie można by ich nazwać bazą).
Wcześniej podałem inne rozwiązanie, gdyż takie przyszło mi pierwsze do głowy.
17 gru 16:30
kamilox: ale co z tym ze wektor u ma miec wszystkie wspolrzedne równe 1 w tej bazie
17 gru 16:59
Trivial:
Nazwijmy nasze wektory bazy
b1 = (1, 0, 0),
b2 = (−1, −1, 0),
b3 = (0, 0, 2).
u = 1*b1 + 1*b2 + 1*b3.
Teraz widzisz?
17 gru 17:19
kamilox: ok rozumiem.
17 gru 17:23