mam z tym problem
Jurek: mam z tym problem
−x2+16≤0
17 gru 15:55
toja:
Jaki?
17 gru 15:56
toja:
x2−16≥0
(x−4)(x+4)≥0
x∊ ............
17 gru 15:57
17 gru 15:57
wtc: a tak nie mozna?
−x2≥−16
−x≥−4 *(−1)
x≤4
17 gru 15:59
toja:
Absolutnie!
17 gru 16:00
Aga: wtc, źle, fatalnie!
17 gru 16:01
toja:
17 gru 16:03
Jurek: a koleżanka teraz mi tak przesłała
−x2+16≤0
16−x2≥0
bo a<0
(4−x)(4+)≥0
4−x=0 v 4+x=0
x=4 v x= −4
odp x∊ (−∞ , −4> v < 4 , +∞)
17 gru 16:21
Aga: Też jest dobrze, toja pomnożyła obie strony nierówności przez −1, i na początku ma trochę
inaczej, ale końcowy wynik jest taki sam
17 gru 16:26
toja:

Na jedno wychodzi

Koleżanka zachowała zwrot nierówności
≤0 i parabola ramionami do dołu (rys. 2
U mnie *(−1) ⇒zmiana zwrotu nierówności na
≥0 i parabola ramionami do góry
rozwiązanie jest identyczne x∊(−
∞, −4> ∪< 4,
∞)
17 gru 16:27
Jurek: tylko jest problem z wykresem,
bo ramiona ida w dół,
nie kumam dlaczego
17 gru 16:28
toja:
masz 6−x
2 = −x
2+6 a= −1 <0 −−−− ramiona paraboli do dołu
"kumasz" już?
17 gru 16:29
Jurek: no, chodzi mi caly czas że ramiona mają być w dół, i nikt nie umie mi tego wytumaczyć, tak
normalnie po polsku
17 gru 16:30
Godzio:
Po polsku: Jeśli przy x
2 stoi jakakolwiek liczba ujemna, lub po prostu znak "−" to ramiona są
do dołu jeśli nie ma tego minusa to są do góry
17 gru 16:31
toja:
No przecież Ci wyjaśniłam 16: 28
17 gru 16:32
Jurek: ok, dzięki
17 gru 16:33
Jurek: Toja i Godzio
17 gru 16:35
Jurek: jak bym mial takich nauczycieli.... dzieki, pozdro
17 gru 16:36
Godzio:
17 gru 16:37
toja:
17 gru 16:37
Jurek: ostatni raz(chyba)
żeby ramiona poszły w dół to, całe zadanie ma być tak jak to o 16:21 ?
chodzi o ten ....znak najpierw tak jak w zadaniu ≤, a potem zmieniamy na ≥ ,tak?
czy cały czas ma iść ≤
17 gru 16:44
Jurek: x3=2x−x
x3−2x2+x=0
x(x2−2x+1)=0
x=0 v x2−2x+1=0
Δ=b2−4ac = 4−4 =0
x= −b/2a x=2/2=1
odp x=2/2=1
17 gru 16:52