...
:(: Dla pewnych liczb x,y wartiści wyrażeń x+y, 4x−y, 3x+4y+1, 9x−4y+1 są poczatkowymi , kolejnymi
wyrazami ciągu arytmetycznego. Wyznacz x i y , oblicz ile początkowych wyrazów tego ciągu
trzeba wziąć aby ich suma wbyła wieksza od 20100
17 gru 15:50
sushi_ gg6397228:
zapisz warunek na c. arytmetyczny
17 gru 16:15
toja:
a,b,c,d −−− tworzą ciąg arytmetyczny to:
2b= a+c i 2c= b+d
Rozwiąż układ równań
2(4x−y)=x+y+3x+4y+1
i 2(3x+4y+1)=4x−y+9x−4y+1 otrzymasz x= 2 i y=1
otrzymasz ciąg: 3, 7, 11, 15
powodzenia
17 gru 16:16