Pomocy
Uczniowie: Sprawdż (bez rysowania), czy punkty o współrzędnych A=(1,-2), B=(-3,10), C=(-8,25) są
współiniowe. Polecenie wykonaj:
- za pomocą równania prostej
- za pomocą własności odległości na płaszczyżnie
23 mar 19:43
kamil: 1) wyznacz rownanie prostej ktora przechodzi przez punkty A i B i zobacz czy punkt C
nalez do tej prostej
2) sprawdz czy IABI+IBCI=IACI
24 mar 00:18
Borunik: 
1 kwi 18:09
Bogdan:
Można bez wyznaczania równania proste.
Wybieramy dowolne dwa punkty i obliczamy tylko współczynnik kierunkowy prostej
przechodzącej przez te punkty; np. dla A i B: aAB = 12−4 = −3.
Bierzemy teraz inne dwa punkty, np. A i C: aAC = 27−9 = −3,
a więc punkty A, B i C są współliniowe.
1 kwi 18:23