algebra liniowa
xxx: x+(p+1)y=5
3x+(2p+1)y=12
(p+1)x+4y=10 mamy taki układ równań i trzeba zbadac rozw tego ukladu z zależności od
parametru p. Chce sie upewnic jak to jest. Bo mogłoby sie wydawac ze gdy detA≠0 to istn. 1
rozw. Ale to nie jest to uklad wymiaru 2 na 2.A juz dla wyzszych wymiarów to nie działa chyba.
Mi sie wydaje ze jak tutaj obliczymy wyznacznik macierzy uzupełnionej i bedzie rózny od 0 to
ukłąd bedzie sprzeczny, Bo rzedy macierzy wspolczynników i macierzy uzupłnionej beda rózne. a
z tw Kroneckera Capellego ukłąd bedzie sprzeczny. Dobrze wnioskuje ?
17 gru 15:39
kamilox: up
17 gru 21:25
Jack:
masz jakiś typ?
17 gru 22:23