Pomocy odwracalnośc funkcji i funkacja do niej odwrotna. Pomórzcie
malwa9222: Zbadaj odwracalność funkcji i wyznacz funkcję do niej odwrotną .
17 gru 14:59
sushi_ gg6397228:
po proponujesz sprawdzic na sam poczatek
17 gru 15:09
malwa9222: 4x(5−x)=4x(5−x)
20x−4x=20x−4x
cos takiego?
17 gru 15:15
Godzio: Hmmm co sprawdziłaś hehe

?
17 gru 15:16
malwa9222: 4x(5−x)=4x(5−x)
20x−4x
2=20x−4x
2
cos takiego?
17 gru 15:16
malwa9222: 4x(5−x)=4x(5−x)
20x−4x
2=20x−4x
2
cos takiego?
17 gru 15:17
malwa9222: 4x(5−x)=4x(5−x)
20x−4x
2=20x−4x
2
cos takiego?
17 gru 15:17
malwa9222: eeee tamm spisze na zajeciach od kolezanki te zadanie skoro nikt nie chce mi pomóc
pozdro for all
bye
17 gru 15:21
ICSP: Godziu sprawdzenie odwracalności to sprawdzenie czy funkcja jest różnowartościowa?
17 gru 15:34
Godzio: Musi być jeszcze suriekcją, czyli dla każdego argumentu przyjmować jakąś wartość
17 gru 15:37
ICSP: czyli w a) dla argumentu 5 nie przyjmuje wartości to znaczy że nie jest odwracalna?
17 gru 15:38
Godzio: Oczywiście w swojej dziedzinie
17 gru 15:38
Godzio:
Teraz z moją poprawką jest ok

, funkcja jest surjekcją
17 gru 15:38
ICSP: czyli teraz wyznaczam x w zależności od y?
17 gru 15:40
Godzio:
Zbiór X = R − { 5 }
Zbiór Y = R − { 0 }
Teraz Dla każdego y ∊ Y istnieje x ∊ X taki, że f(x) = y
17 gru 15:40
Godzio:
Teoretycznie trzeba sprawdzić tą różnowartościowość, ale tutaj widać (nawet po wykresie) że
jest
17 gru 15:41
ICSP: | | 4x | | 5y | |
y = |
| ⇔ y(5−x) = 4x ⇔ 5y − yx = 4x ⇔ 4x + yx = 5y ⇔ x = |
| |
| | 5−x | | 4 + y | |
17 gru 15:41
Godzio: Ok
17 gru 15:43
ICSP: a mógłbyś mi jeszcze wytłumaczyć o co chodzi z tą suriekcją?
Bo jakoś nie mogę tego zrozumieć. MI się wydaje że każda funkcja jest suriekcją.
17 gru 15:46
Godzio: Wiesz co, to zależy jak mamy określoną funkcję bo w sumie tego nam tutaj nie podali, ale
przykładowo:
Mamy funkcję f: R → R , f(x) = x2 i to nie jest suriekcja bo nie istnieje taki x dla
którego f(x) = − 1
17 gru 15:52
ICSP: czyli y = x3 jest suriekcją ?
17 gru 15:55
Godzio:
Tak
17 gru 15:59
Godzio:
17 I 2012 ANALIZA kolokwium
18 I 2012 LOGIKA kolokwium
19 I 2012 PROGRAMOWANIE kolokwium
23 I 2012 LOGIKA egzamin
27 I 2012 ALGEBRA egzamin
30 I 2012 ANALIZA egzamin
Mój kalendarz, fatalnie to wygląda
17 gru 16:00
ICSP: ładnie
17 gru 16:01