Adamo: Wyznacz dziedzinę i miejsce zerowe funkci (mz ma wyjsc 0):
x2 + 3x
f(x) = ------------------
x2 + 6x + 9
Ale skąd sie wzieło 0? Bo jak to sie przyrówna to wyjdzie
x2 + 3X = 0
x(x) + 3x = 0 / :x
x + 3 = 0
x = - 3
a -3 nie nalezy do dziedziny funkcji bo dziedzina to
( x + 3 )2 ≠ 0
x + 3 ≠ 0
x ≠ - 3
a więc Df: x należy R \ {-3} więc skąd te 0 sie wzięło?
26 kwi 17:37
Sitta: x2 + 3X = 0
x(x+3)=0
x=0 lub x+3=0
stąd
x=0 lub x=-3.
x=-3 nie należy do dziedziny funkcji (asymptota pionowa), zostaje więc tylko x0 = 0.
27 kwi 09:06
jk: √9
28 kwi 11:42