Zapisz za pomocą przedziału lub sumy przedziałów zbiór:
Aa: Z większością poradziłam sobie sama, ale z tymi dwoma przykładami mam problem.
A = {m ∈ R m ≤ 3 lub m < 6}
B = {m ∈ R m ≤ 3 i m < 6}
Rysunek jest taki sam.
W pierwszym przykładzie dałam: m = (−
∞, 6), ale co będzie w drugim.
Jaka właściwie jest różnica miedzy
"i" a "lub"?
i pytanie do przykładu:
5m − 2 ∈ (−1; 1)
mam tutaj rozwiązać dwie nierówności 5m − 2 < 1 i 5m − 2 > −1

?
17 gru 13:50
sushi_ gg6397228:
"i" to czesc wspolna czyli to co jest w jednym i drugim zbiorze
"lub" to suma czyli wszystko
17 gru 14:28
AS: Aa była grzeczna.
a) W nagrodę dostanie komputer i aparat foto
b W nagrodę dostanie komputer lub aparat foto
Widzisz różnicę?
17 gru 14:38
Aa: Do AS
ta ironia nie była potrzebna − wystarczyła mi pomoc sushi.
17 gru 14:47
AS: Ojojoj − daleki byłem od ironizowania.
Po prostu dałem przykład na zrozumienie problemu.
Serdeczne pozdrowienia i miłych świąt Bożego Narodzenia.
Nie gniewajmy się już.
17 gru 19:53
krystek: @AS albo ,albo, wtedy napewno tylko jedno!
17 gru 19:59
AS: A w pierwszym przypadku jedno i drugie.
17 gru 21:02