Pomocy
Black men: Oblicz pole całkowite graniastosłupa o podstawie rombu i przekątnych długości 12 cm i
6cm, a przekątna ściany ma dł 22cm
23 mar 19:38
Black men: Pomocy
23 mar 19:54
Black men: help
23 mar 20:19
Black men: Pomocy
23 mar 20:54
tim: Zrobię rysunek i spróbuję wyłumaczyć.
23 mar 21:06
tim: http://img2.vpx.pl/up/20090323/beztytulu.gif
Przekątne mają 12 i 6, przecinają się w połowie pod kątem prostym.
Liczymy z Pitagorasa długość boku podstawy [żółty trójkąt]
62 + 32 = x2
36 + 9 = x2
45 = x2
x = √45
Liczymy z Pitagorasa [brązowy trójkąt]
√452 + H2 = 222
45 + H2 = 484
H2 = 439
H = P{439}
Dziwne liczby. Pc oblicz sam.
23 mar 21:13
Black men: ja to próbuje rozwiązać ale mi wychodzą dziwne rzeczy. Według mnie wysokość tego
graniastosłupa to √439
23 mar 21:14
Black men: a więc dobrze myślałem. Wielkie dzięki
23 mar 21:14