Funkcja kwadratowa
zula: Znajdź miejsca zerowe funkcji f. Wyznacz równanie osi symetrii paraboli będącej wykresem tej
funkcji
a) f(x)=x
2−8x
Byłabym wdzięczna gdyby ktoś mi to wytłumaczył
17 gru 11:58
Godzio:
f(x) = x
2 − 8x = x(x − 8) [ wyłączyłem x przed nawias ]
f(x) = 0 [ badam miejsca zerowe ]
x(x − 8) = 0 ⇒
x = 0 lub x − 8 = 0 ⇒ x = 8
Miejsca zerowe: x = 0 lub x = 8
Oś symetrii to współrzędna iksowa wierzchołka paraboli, można ją policzyć wiedząc że jest
średnią arytmetyczną miejsc zerowych:
17 gru 12:08
zula: dziękuje
17 gru 12:09
Niuans: f(x)=x(x−8)
x
1=0 x
2=8
lub
Δ=64
√Δ=8 ⇒x
1=0 x
2=8
| | −b | | −Δ | |
oś symetrii paraboli przechodzi przez jej wierzchołek czyli W( |
| , |
| ) |
| | 2a | | 4a | |
prosta X
w to oś symetrii więc x=4
17 gru 12:09
Natt: y=x2−8
y={x2−9}{x−3}
y={x2−16}{{x−4}}
y={4}[3}x−3
y={2x−3}
Funkcje PLISS
24 lis 16:32