?
Patryk: 4x−8*2x+16=0
mogę prosić o wskazówki co do tego równania ?
17 gru 11:56
Patryk: t2=4x ?
17 gru 12:07
Godzio: 2x = t, wtedy 4x = t2
17 gru 12:08
Patryk: ok dzięki
17 gru 12:12
Patryk: 4x−8*2x+16=0
t2−8t+16=0
Δ=0
x0=4
4x=4 2x=4
x=1 x=2
jest ok ?
17 gru 12:15
Patryk: ?
17 gru 13:26
Patryk: ?
17 gru 14:12
imralav: No na to wygląda.
17 gru 14:14
Patryk: ale pewności nie masz ?
17 gru 15:02
imralav: Troszkę mnie zastanawiała ta zmienna t i jej wartość podniesiona do kwadratu, ale już jest ok,
rozwiązane poprawnie ; )
17 gru 15:04
Patryk: dzięki
17 gru 15:04
imralav: (chyba) ^^
17 gru 15:05
imralav: Bo gdy podstawisz pod x jedynkę to nie wychodzi. Przy dwójce jest ok.
17 gru 15:05
Patryk: może dziedzina czy coś innego się nie zgadza
17 gru 15:09
Godzio:
Jest źle niestety, tutaj mamy jedno rozwiązanie, a nie dwa
t0 = 4
t = 2x
4 = 2x
22 = 2x
x = 2 i tyle, nie ma drugiego x = 1
17 gru 15:10
sushi_ gg6397228:
jak masz t
0= 4
t= 2
x to ile moze wyjsc
x
17 gru 15:10
Patryk: możesz napisać dlaczego nie uwzględniamy x=1 ?
17 gru 15:12
Patryk: 2
17 gru 15:13
imralav: x = 2 jest dobrze
17 gru 15:14
Godzio:
Bo mamy jedno rozwiązanie, a nie dwa, nie ma co uwzględniać
17 gru 15:14
Patryk: ok dzięki
17 gru 15:15