Analityczna cd.
Jo ;p: Proszę o wytłumaczenie!

Wierzchołki A i C kwadratu ABCD są punktami przecięcia się paraboli o równaniu y=x
2−4x+3 z
prostą o równaniu y=2x−5. Wyznacz współrzędne wierzchołków kwadratu.
1) wyznaczyłem pkt C który =(4,3)
2) policzyłem |AC| i =
√20 z tego r=
√5
3) wyznaczyłem S=(3,1)
4) AB: prosta prostopadła do y=2x−5
Teraz moje pytanie. Czy wyznaczając prostą AB mogę użyć pkt A czy nie?
Użyłem i wyszło mi y=−0,5x czyli B=(x,−0,5x). Podstawiając do |AB|=
√(x−2)2+(−0,5x−1)2=
√20
wychodzi mi nie przyjemne x
1 i x
2. Jedno z nich powinno wyć równe wartości x z pkt. A, a nie
jest. Z tego wywnioskowałem, że nie mogę wyznaczyć prostej prostopadłej sposobem, którym
wyznaczyłem czy może w liczeniu gdzieś błąd jest?