może ktoś sprawdzić?
pytania: dziedzina − może ktoś rzucić okiem czy dobrze?
y=√x2−6x+8x
D:
x≠0
x2−6x+8≠0
(x−2)(x−4)≠0
x=2 x=4
D=R/{0,2,4}
17 gru 00:24
ICSP: √a ⇔ a≥ 0
17 gru 00:27
goldenfille: x2−6x+8≥0
i x≠0
17 gru 00:32
ICSP: tak.
17 gru 00:33
pytania: czyli wychodzi na to, że dobrze?
17 gru 00:36
ZKS:
Gdzie dobrze masz rozwiązać nierówność a nie równanie.
17 gru 00:37
pytania: czyli przedział x∊(−
∞;0)u(0;2>u<2;4>u<4;+
∞)
17 gru 00:38
ICSP: To to samo co napisałeś na początku.
Masz teraz rozwiązać nierówność:
x2 − 6x + 8≥ 0
na tym się skup.
17 gru 00:39
ZKS:
Przecież to jest to samo co D = ℛ \ {0 ; 2 ; 4}.
17 gru 00:43
pytania: kurde, pogubiłem się

to jak się w koncu dobrze?
17 gru 00:46
ZKS:
Rozwiąż nierówność podaną przez
ICSP.
17 gru 00:51
goldenfille: wynik ma wyjść x∊(−∞,0)u(0,2>u<4,+∞)
17 gru 00:52
pytania: albo jest późno albo jestem głupi..
17 gru 00:55
ZKS:
Umiesz rozwiązywać nierówności kwadratowe?
17 gru 01:00