matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całki - prosze o pomoc
addios:
Mam problem z dwoma przykładami, prosze o pomoc ∫x
3
Inx dx
(Inx)
2
∫
dx
x
17 gru 00:19
Niuans:
1. u=lnx u'=
1
x
v'=x
3
v=
1
4
x
4
=
1
4
x
4
lnx−
1
4
∫x
4
*
1
x
dx=
1
4
x
4
lnx−
1
16
x
4
+C 2. t=lnx dt=
1
x
dx =∫t
2
dt=
1
3
t
3
+C=
1
3
ln
3
x+C
17 gru 08:50