as
Artur: Niech mi ktoś pomoże w tym zadaniu:
Długości obu podstaw trapezu wydłużono o 25%. O ile procent należy skrócić jego wysokość
aby pole trapezu nie uległo zmianie?
23 mar 19:28
Basia:
P= (a+b)*h/2
P1= (a+0,25a + b + 0,25b)*h1/2 = (1,25a + 1,25b)*h1/2 = 1,25(a+b)*h1/2
P = P1
(a+b)*h/2 = 1,25(a+b)*h1/2 /*2 : (a+b)
h = 1,25h1
h1 = h/1,25 = 100h/125 = 4h/5
h-h1 = h - 4h/5 = h/5 = 20%*h
23 mar 19:41
Artur: ha! byłem blisko
dwóch ostatnich linijek tylko nie mogłem wykombinować
dzięki za pomoc
23 mar 19:51