Mam problem z kilkoma zadaniami...
Madzia: 1.Dla jakich wartości m, z odcinków o długościach 2m+2, m+8, 3m+1, można zbudować trójkąt
równoramienny?
2.W trapezie ABCD kąt przy wierzchołku B jest alfa. Przekątna AC tworzy z bokiem AB kąt
alfa. Obliczyć kąty trójkąta ACD wiedząc, że nierównoległe boki AD i BC trapezu
zawierają się w prostych prostopadłych. Podać warunek rozwiązalności zadania.
3.Wykazać,że suma kwadratów trzech liczb całkowitych niepodzielnych przez 3 dzieli się
przez 3.
4.Wykazać,że dla dowolnych a i b zachodzi nierówność: a2+b2 ≥2ab
5.Na podstawie poprzedniego zadania wykazać, że dla dowolnych a,b,c zachodzi
a2+b2+c2≥ab+ac+bc
23 mar 18:31
Spike: 1) trzy przypadki, gdy ramiona równej długości to
a) 2m+2 i m+8
b)2m+2 i 3m+1
c) m+8 i 3m+1
a) 2m+2=m+8
zrób resztę tak samo, i pamiętaj o tym, że suma dwóch boków w trójkącie jest większa od
ostatniego boku
23 mar 18:33
piotrek: a2 +b2 ≥ 2ab
a2 -2ab +b2 ≥ 0
(a-b)2 ≥ 0
Dla wszystkich a,b nalezacych do rzeczywistych, wyrazenie stojace pod kwadratem jest ≥0
23 mar 18:35
lehu: Zastanawia mnie zad.5, czy mógłby ktoś to rozwiązać?
Próbuję wykorzystać wzór (a+b+c)2=a2+b2+c2-2ab-2ac-2bc, ale nic z tego...
23 mar 22:18
lehu: tzn. (a+b+c)2=a
2+b
2+c
2+2ab+2ac+2bc literówka
23 mar 22:20