Kangur
pol:): pisał ktoś kangura w tym roku

? bo mam problem z jednym zadaniem
23 mar 18:22
Spike: podaj może najpierw
23 mar 18:27
pol:): ale do tego zadania jest potrzebny rysunek a ja nie wiem jak go wstawic
23 mar 18:29
pol:): ale do tego zadania jest potrzebny rysunek a ja nie wiem jak go wstawic
23 mar 18:29
Mickej: kangur jest a,b,c,d więc miałeś 25% szansy na to że dałeś poprawną odpowiedz
23 mar 18:29
Spike: paint i link na jakiejś stronie gdzie można zdjęcie wstawić
23 mar 18:30
Spike: on się nie pytał o prawdopodobieństwo trafnego strzału Mickej
23 mar 18:30
piotrek: W kangurze jest chyba a,b,c,d,e z tego co pamietam

poza tym jak się zupelnie nie wie, to lepiej nie strzelac
23 mar 18:31
Mickej: jak sie zupełnie nie wie to lepiej nie iść na kangura
23 mar 18:32
pol:): moze byc nasza klasa
23 mar 18:33
piotrek: tyle ze nigdy nie wiesz, co mogą dac, rozrzut zadan jest dosc spory, czyli duze szanse ze
Cię zagną na czyms i nie bedziesz mial bladego pojecia

pzoa tym nie lubilem nigdy kangura, bo czasu jest zbyt malo.
23 mar 18:37
Mickej: nasza-klasa

?
23 mar 18:39
Spike: http://wyslijplik.pl/
wstaw tu
23 mar 18:39
pol:): rysunek obok przedstawia dwa zewnetrznie styczne okręgi oraz kwadrat o boku dlugosci 1.
jeden z wierzcholkow kwadratu pokrywa sie ze srodkiem wiekszego okregu a dwa inne leza
na tm okregu. mniejszy okrag jest styczny do dwoch bokow kwadratu. ile jest rowny
promien mniejszego okregu? http://nasza-klasa.pl/profile/11130769/gallery/155
mam rozwiazanie ale nie rozumiem dlaczego tak jest
23 mar 18:43
pol:): http://wyslijplik.pl/download.php?sid=MmiUEWkB
23 mar 18:47
Mickej: odpowiedz masz pewnie
r=(2-
√2)\2

bo chyba sie nie pomyliłem w drobnych obliczeniach i pozwoliłem sobie
przeglądnąć twoją galerie
23 mar 18:51
Mickej: tam miało być przez 4
23 mar 18:52
Mickej: tam miało być przez 4
23 mar 18:52
Spike: ee, chyba raczej
r=(√2-1)/2
23 mar 18:54
Basia: A jaka jest odpowiedź ?
Mnie wyszło r = 3-2√2 ale nie wiem czy dobrze zrozumiałam treść zadania.
23 mar 18:56
Mickej: eee chyba raczej na pewno nie

r=(2-
√2)\4
23 mar 18:57
pol:): nie odpowiedz wynosi (1-√2)
a to rozwiazanie
a-bok kwadratu
x- promien mniejszego kola
a*√2= a +x+x/√2
a=1
1-√2=-x(1+√2
x=1-√2/-(1+√2) * 1-√2/1-√2=(1-√2)2
23 mar 18:58
Spike: No to ja powiem jakim rozumowaniem się kierowałem...
średnica małego okręgu i promień dużego ( z treści zadania wynika że R=1cm) to przekątna
kwadratu.
przekątna to √2
skoro
1+2r=√2
...
r=(√2-1)/2
23 mar 18:59
Basia: Średnica kwadratu d=√2
Średnica kwadratu o boku r d1 = r√2
OB = 1 + r + d1 = d
1+r + r√2 = √2
r(1+√2) = √2 - 1
r = (√2-1) / (√2 + 1})
co daje
r = 3 - 2√2
23 mar 19:00
Mickej: spike tylko nie wie wiem czy zauważyłeś że ten mniejszy okrąg się mieści jeszcze w tym
kwadracie i nie dostaje do jego wierzchołka
23 mar 19:03
Basia:
= (√2-1)2 / (2-1) = (√2-1)2 = 2 - 2√2 + 1 = 3 - 2√2
23 mar 19:03
Mickej: a co do rozwiązania poli to jeśli sobie wyliczysz ile to jest to twoje x to wychodzi w
przybliżeniu 1 więc nie mam takiej mozliwosci aby ten okrąg sie tam zmiescił w taki
sposób jak na rysunku
23 mar 19:06
Basia: Średnica kwadratu o boku 1 daje się zapisać tak:
promień dużego okręgu = 1 +
promień małego okręgu = 2 +
średnica kwadratu o boku r
bo tam promienie małego poprowadzone do punktów styczności z bokami dużego kwadratu
utworzą mały kwadrat o boku r
(promienie do punktu styczności są prostopadłe do stycznej i stąd to wynika)
23 mar 19:07
Basia: korekta
promień małego okręgu = r
23 mar 19:08
pol:): dziekiuje Wam

myślałam nad tym zadaniem juz od czwartku
23 mar 19:08
Basia: A zrozumiałeś ?
23 mar 19:09
pol:): tak dziekuje

to bylo jedno z trudniejszych zadan na tym kangurze
23 mar 19:15