Gustlik: Wskazówka:
1) Asymptota pozioma y=b⇔lim
x→
∞f(x)=b (gdy granica wyjdzie +/−
∞ − brak asymptoty poziomej)
2) Asymptota pionowa x=c⇔lim
x→cf(x)=+/−
∞ (gdy granica wyjdzie właściwa, czyli równa jakiejś
liczbie − brak asymptoty poziomej). Granice te badasz w punktach nie należących do dziedziny
funkcji − licz granice jednostronne.
3) Asymptota ukośna y=ax+b
b=lim
x→
∞(f(x)−ax)
UWAGA

! Asymptoty pozioma i ukośna nie mogą współistnieć w tym samym przedziale

!
Czyli jeżeli np. dla x→+
∞ istnieje asymptopa pozioma, to dla tych samych x nie istnieje ukośna,
ale dla x→−
∞ asymptota ukośna może istnieć. I odwrotnie.