Przypomina to badanie ekstremów i monotoniczności funkcji, tylko do tego celu służy druga
pochodna:
y'=4x3−6x+1
y''=12x2−6
Warunek konieczny istnienia punktu przegięcia y''=0
12x2−6=0
| √2 | √2 | |||
x2= | v x2=− | to są punkty "podejrzane" o punkt przegięcia | ||
| 2 | 2 |
| √2 | √2 | |||
Wykres wypukły ("uśmiechnięty") gdy y''>0 dla x∊(−∞, − | )U( | , +∞) | ||
| 2 | 2 |
| √2 | √2 | |||
Wykres wklęsły ("smutny") gdy y''<0 dla x∊(− | ; | ) | ||
| 2 | 2 |
| √2 | √2 | |||
Punkty przegięcia − x2= | v x2=− | , bo wykres zmienia charakter wypukłości w | ||
| 2 | 2 |
| √2 | √2 | |||
Mały chochlik: ma być oczywiście x=− | v x= | , a nie x2. Pozdrawiam. | ||
| 2 | 2 |
Poprawiam rysunek, bo nie wiem, czemu mi wycięło parabolę.