
Muszę mieć rozwiązania tych zadań z fizyki, praca do oddania.
Bardzo prosze o rozwiązania.
1) Tata Adama odwozi go codziennie do szkoły. O której godzinie najpóźniej muszą wyjechać żeby
Adam dotarł do szkoły za pięć ósma, jesli mają do przebycia 7 km, a samochód porusza się ze
średnią prędkością 35 km/h.
2) Bęben pralki ma średnicę 44 cm. Oblicz szybkość liniową punktów na obrzeżu bębna, jeżeli
podczas wirowania w czasie 2 minut wykonuje on 2400 obrotów.
3) Oblicz masę wody, która spadając z wysokości 40 m wprawia w ruch turbinę wodną wykonując
pracę 120 kJ.
4) Oblicz siłę oddziaływania elektrostatycznego i grawitacyjnego między dwoma elektronami
znajdującymi się w odległości 2cm. Która siła jest większa i ile razy? Ładunek elektronu
1,6 * 10−19 C, masa elektronu 9,11 * 10−31 kg.
(G=6,67 * 10−11 Nm2kg2 , k=9 * 109 Nm2C2)
| s | ||
1) V= | przeksztalcasz podstawiasz i tyle | |
| t |
| s | ||
v= | ,
| |
| t |
| s | ||
t= | ||
| v |
| 7km | 1 | |||
t= | = | h
| ||
| 35 km/h | 5 |
| 1 | |
h = 0,2 * 60 min = 12 min
| |
| 5 |
| s | ||
v= | ||
| t |
| 276,32 cm | ||
v= | = 138, 16 cm/min
| |
| 2 min |

i pomóc w 3 i 4 zad....
| 3N | ||
m = | ≈ 0,31 kg
| |
| 9,81 ms2 |
Ep = mgh, 120 kJ= m* 9,81 ms2 * 40 m
| 120 kJ | ||
m= | ≈ 0,31 kg
| |
| 9,81ms2 * 40 m |
