usuwanie niewymierności - proszę zróbcie to ale w całości.Z góry wielkie dzięki.
..: √3 + 4 / √3 + 2 =?
15 gru 21:41
M:
24 lut 16:44
M:
9 lip 17:29
Dziadek Mróz:
Domyślam się że chodzi o to:
| √3 + 4 | | √3 − 2 | |
| * |
| = |
| √3 + 2 | | √3 − 2 | |
| | (√3 + 4)(√3 − 2) | |
= |
| = ... |
| | (√3 + 2)(√3 − 2) | |
... licznik:
(
√3 + 4)(
√3 − 2) = (
√3)
2 − 2
√3 + 4
√3 − 8 = 3 + 2
√3 − 8 = 2
√3 − 5
... mianownik:
(
√3 + 2)(
√3 − 2) = /(a + b)(a − b) = a
2 − b
2/ = (
√3)
2 − 2
2 = 3 − 4 = −1
| | 2√3 − 5 | |
... = |
| = −2√3 + 5 = 5 − 2√3 |
| | −1 | |
9 lip 20:10