oblicz
MONIKA: znajdz trzeci pierwiastek tego wielomianu wiedząc ,że
W(x)=x3+ax2−bx+6 r1=1 r2=2
15 gru 21:13
załamany :(: co to r1 ?
15 gru 21:17
ICSP: może to jest x1 = 1 oraz x2 = 2
15 gru 21:18
MONIKA: liczby r1 i r2 są pierwiastkami wielomianu W(x)
15 gru 21:19
załamany :(: to na poczatek wylicz a i b korzystajac z tego ze W(1)=0 i W(2)=0
15 gru 21:20
ICSP: mówiłem
x1 = 1
x2 = 2
x3 = c − policzyć c
zapisujemy:
(x−1)(x−2)(x−c) = ... coś tam + (−1)*(−2)*(−c)
i to jest właśnie wyraz wolny.
czyli mamy:
−2c = 6
c = −3
x3 = −3
możesz sprawdzić wymnażając wielomian:
(x−1)(x−2)(x+3)
15 gru 21:21
ICSP: chociaż można tak jak mówi
załamany
15 gru 21:22
MONIKA: czy tak
13+ax12−bx1+6=0
23+ax22−bx2+6=0
1+a−b+6=0
8+4a−2b+6=0
a−b+6=0
12a−8b=0
−b=−a−6/x(−1)
b=a+6
12a−8(a+6)=0
12a−8a−2=0
4a−2=04a=2/:4
a=2/4czyli 1/2
b=a+6
b=1/2+6=6i1/2
15 gru 21:32
MONIKA: sprawdzi mi ktoś ?
15 gru 21:35
załamany :(: daj chwilke.
15 gru 21:39
załamany :(: mi wyszlo a=0, b=7
15 gru 21:42
MONIKA: możesz mi to napisać
15 gru 21:54
załamany :(: do 4 linijki tak jak TY
a−b=−7
4a−2b=−14
−4a+4b=28
4a−2b=−14
2b=14
b=7
a−7=7
a=0
15 gru 21:58
MONIKA: i co dalej
15 gru 22:00
załamany :(: x3−7x+6 dzielisz przez (x−1)(x−2)
15 gru 22:02
MONIKA: w przedostatniej linijce nie powinno być a−7=−7 ?
15 gru 22:03
załamany :(: powinno moj blad ale to nie zmienia wyniku
15 gru 22:05
MONIKA: pliczysz mii proszę
15 gru 22:05
załamany :(: x3=−3
15 gru 22:10
MONIKA: a rozpiszesz mi jeszcze skąd co się wzieło ?
15 gru 22:16
załamany :(: (−1)*(−2)*(−c) =6
2*(−c)=6
−c=3
c=−3
15 gru 22:18
MONIKA: i to już koniec ?
15 gru 22:22
załamany :(: no tak
15 gru 22:23
załamany :(: tyle ze x3=c
15 gru 22:23
MONIKA: dzięki
15 gru 22:25