trygonometria
kylo1303: cos2(xy)+2x[1+cos(xy)]+2x2=−1 i trzeba to rozwiazac.
Podpowiedz ktora dostalem to "trzeba zastosowac pewien trik, zrobic z tego 2 rownania".
15 gru 21:02
beti: Spróbuj tak:
cos2(xy) + 2x + 2xcos(xy) + 2x2 + 1 = 0
i grupujemy wyrazy:
cos2(xy) + 2xcos(xy) + x2 + x2 + 2x + 1 = 0
(cos(xy) + x)2 + (x + 1)2 = 0
takie równanie będzie prawdziwe, jeżeli oba składniki będą równe zero:
cos(xy) + x = 0 i x + 1 = 0
teraz tylko trzeba oba rozwiązać.
15 gru 21:45
kylo1303: Dzieki. Pierwszy raz mam zadanie z trygonometrii z dwoma niewiadomymi. A jakas podpowiedz jak
rozwiazac cos(xy)+x=0 ?
15 gru 22:09
beti: Potraktuj te równania jak układ i wyznacz x z drugiego a potem podstaw do pierwszego równania
15 gru 22:11
kylo1303: Ano przeciez...

x=−1
cos(−y)=1
−y=2kπ
y=−2kπ, k∊C , x=−1
Dziekuje bardzo za pomoc.
15 gru 22:17
beti:
15 gru 22:22