plisss
ICSP: Basiu, Trivial albo nawet Godzio mieli byście chwilkę teraz?
15 gru 20:38
ICSP: oczywiście mogę być też inni
15 gru 21:14
ICSP: mogą*
Nie mam trudnych pytań przecież
15 gru 21:14
załamany :(: jaki dzial?
15 gru 21:22
ICSP: Przestrzenie wektorowe...
15 gru 21:23
załamany :(: pisz to zobacze czy cos pamietam
15 gru 21:23
ICSP: Zbadaj liniową niezależność podanych układów wektorów w odpowiednich przestrzeniach liniowych:
1+x2, 1−x2, 1+2x w przestrzeni R2[X]
zrobiłem dwa prostsze przykłady ale na ten nie mam pomysłu.
15 gru 21:25
ICSP: ja teraz muszę niestety iść

Będę na pewno później
15 gru 21:30
załamany :(: nie pamietam tego ^^ ale zobacze w necie jakis przyklad
15 gru 21:54
ICSP: Jest ktoś wstanie pomóc?
15 gru 23:16
Basia:
a jak należy rozumieć ten zapis R2[X] ?
15 gru 23:22
ICSP: właśnie nie wiem

Miałem wcześniej taki :
(2,0,6),(0,1,0),(1,1,1) w przestrzenie R
3 to bez problemu zrobiłem. Za to tego nie mogę
ruszyć.
15 gru 23:24
Basia:
myślę, że tu chodzi o zbiór wielomianów st. co najwyżej drugiego, ale pewna nie jestem
i przy tej interpretacji też mi nic nie wychodzi, ale jestem zmęczona i kiepsko myślę
może jutro mi coś zaświta
15 gru 23:34
ICSP: no cóż

Pozostaje mi tylko poczekać do jutra
15 gru 23:46
Trivial:
16 gru 18:35
ICSP: Cześć Trivial. Wiesz jak to zrobić?
16 gru 18:47
Trivial: Gdzie tutaj układ wektorów R2? (bo to R2, tak?)
16 gru 18:50
ICSP: dwójka jest na dole tka jak napisałem. Mogę zrobić zdjęcie i ci wysłać
16 gru 18:54
Trivial: ICSP, ja nie znam wszystkich konwencji świata zapisu przestrzeni wektorowych. Mógłbyś
powiedzieć co to jest! ;>
16 gru 18:56
ICSP: nie wiem. Takie mam polecenie i nic więcej

Pozwalam wam to interpretować jak chcecie
16 gru 18:57
Trivial:
Skoro
1+x2,
1−x2,
1+2x
są wektorami tej przestrzeni wektorowej, to oznacza to, że jest to przestrzeń jednowymiarowa?
Am I right?
16 gru 18:59
ICSP: yyy nie wiem

Załóżmy że masz rację
16 gru 19:08
Trivial: To jeśli mam rację to nie wiem.

Każde dwa wektory w R
1 są liniowo zależne, bo bazę tworzy
tylko jeden wektor z tej przestrzeni.
16 gru 19:14
ICSP: biedny mój los

Chyba od jutra biorę się za te przestrzenie
16 gru 19:16
Trivial: Jakaś dziwna konwencja zapisu. Nie spotkałem się.
16 gru 19:16
ICSP: Trivial jesteś jeszcze?
16 gru 20:38
Trivial: Nie było mnie. Teraz jestem.
16 gru 20:38
ICSP: Chcesz kilka fajnych zadanek?
16 gru 20:40
Trivial: nie.
16 gru 20:41
ICSP: czemu

To nie będą zadanka z przestrzeni wektorowych
16 gru 20:42
Trivial: Mam dużo własnych 'fajnych' zadanek do zrobienia przez weekend.
16 gru 20:42
ICSP: ale moje jest a,b,c
masz takie?
16 gru 20:49
Trivial:
Dzisiaj mam zamiar ogarnąć ze dwa rozdziały programowania.
16 gru 21:09
Trivial: Możesz rzucić te zadanka. Zerknę moim krytycznym okiem, a potem zobaczymy.
16 gru 21:11
ICSP: Funkcję f i g określone na zbiorze liczb rzeczywistych, spełniają warunek f(x) + g(x) = sinx
dla każdej liczby rzeczywistej x. Wobec tego :
a)przynajmniej jedna z funkcji f i g jest ograniczona
b) funkcje f i g są różniczkowalne
c) jeśli f jest ciągła w punkcie x0 = 0 to g też jest ciągła w tym punkcie.
16 gru 21:40
Godzio:
a) Nie, kontrprzykład: f(x) = x, g(x) = − x + sinx
b) Rozumiem, ze chodzi różniczkowalne w rzeczywistych ?
16 gru 21:54
ICSP: tak
Godziu w liczbach rzeczywistych przykład
16 gru 21:55
Godzio: To co za problem

f(x) = |x| , g(x) = − |x| + sinx −− nie są różniczkowalne w 0
16 gru 21:57
Godzio:
c) chyba też, ale tego trzeba dowieść
16 gru 21:58
Trivial:
Dowód:
g(x) = sinx − f(x).
Mamy różnicę dwóch funkcji ciągłych w zerze, zatem OK.
16 gru 22:04
Godzio:
No i git
16 gru 22:05
ICSP: Dziękuje bardzo
16 gru 22:45