Stereometria Geometria w przestrzeni
Marta999: Oblicz objętość graniastosłupa prawidłowego szcześciokątnego, którego krawędź podstawy ma
długość 12 cm, a wysokośc jest równa 15cm.
b) Podstawą graniastosłupa prostego jest trójkąt prostokąty, którego przeciwprostokątna ma
długość 13 cm, a jedna z przyprostokątnych −7 cm. Oblicz objętość tego graniastosłupa, jeśli
jego wysokość jest równa 2 cm.
15 gru 20:36
Gustlik:

Sześciokąt foremny dzieli się na sześć trójkątów równobocznych, czyli jego pole:
V=P
p*H=216
√3*15=3240
√3
15 gru 23:37
Gustlik:

ad b)
Z Pitagorasa:
13
2=7
2+x
2
x
2=120, x=2
√30
V=P
p*H=7
√30*2=14
√30
15 gru 23:43