wyznacz równanie symetralnej odcina
niedoszły kujon: wyznacz równanie symetralnej odcina o końcach A(−3,1), B(7,6)
15 gru 20:35
15 gru 20:39
krystek: Prosta prostopadła do prostej AB i przechodząca przez środek tego odcinka .
Po pierwsze −warunek prostopadłości− wyznaczenie współczynników kierunkowych tych prostych
po drugi− wyznaczasz środek odcinka i licvzysz
15 gru 20:40
krystek: rrr to

pisze szyfrem.
15 gru 20:41
niedoszły kujon: dziekuje
15 gru 20:41
niedoszły kujon: zuwazylem
15 gru 20:42
Gustlik: A(−3,1)
B(7,6)
Współczynnik kierunkowy prostej AB zawierającej odcinek:
| | yB−yA | | 6−1 | | 5 | | 1 | |
a1= |
| = |
| = |
| = |
| |
| | xB−xA | | 7−(−3) | | 10 | | 2 | |
Współczynnik kierunkowy symetralnej:
Równanie symetralnej: y=−2x+b
Środek AB: S=(2; 5,5) − wstawiasz do równania symetralnej i liczysz b:
5,5=−2*2+b
5,5=−4+b
b=9,5
Odp:
y=−2x+9,5
15 gru 23:23