proszę pomóżcie określ odległość między 2 prostymi równoległymi
walczący z matmą: proszę pomóżcie określ odległość między 2 prostymi równoległymi k:y=2x−3 oraz /:y =2x+1
15 gru 20:18
rrr:
k || p
k: A
1x+B
1y+C
1=0 p: A
1x+B
1y+C
2=0
k: 2x−y−3=0 p: 2x−y+1=0
| | |C1−C2| | | | −3−1| | | 4 | | 4√5 | |
d= |
| = |
| = |
| = |
| |
| | √A12+B12 | | √4+1 | | √5 | | 5 | |
15 gru 20:26
walczący z matmą: dziękuje barszo
15 gru 20:29
rrr:
15 gru 20:29
krystek: @
rrr
15 gru 20:43
rrr:
15 gru 20:46
Gustlik: Ponieważ nie widzialem wzoru na odległość dwóch prostych na karcie maturalnej, można jeszcze
zrobić tak: obrać sobie na jednej z tych prostych, np. na k:y=2x−3 jakiś punkt o danej
współrzędnej x, np. x=1, obliczyć y=f(1)=2*1−3=2−3=−1, mamy punkt (1, −1). Teraz obliczasz
odległość tego punktu od drugiej prostej, oczywiście równanie drugiej prostej przekształcasz
do postaci ogólnej i to bedzie odpowiedź.
15 gru 23:31