matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciągi
sylwia:
sprawdź monotonicznośc ciągu a
n
=n/2
n
+1
15 gru 20:09
M:
24 lut 16:44
Jolanta:
n+1
a
n+1
=
2n+3
n+1
n
(n+1)(2n+1)−n(2n+3)
a
n+1
−a
n
=
−
=
=
2n+3
2n+1
(2n+3)(2n+1)
2n
2
+n+3n+1−2n
2
−3n
n+2
=
licznik jest dodatni i mianownik>0
(2n+3)(2n+1)
(2n+3)(2n+1
a
n+1
−a
n
>0 ciąg jest rosnacy
24 lut 20:05