?
Patryk: sprawdz czy ciąg jest ciągiem arytmetycznym
Sn=n2−4 sprawdzam Sn−Sn−1
Sn−1=(n−1)2−4
=n2−2n+1−4
=n2−2n−3
Sn−Sn−1=n2−4−(n2−2n−3)
=n2−4−n2+2n+3
=2n−1
dlaczego ciąg dany suma nie jest arytmetyczny ?
co trzeba jeszcze sprawdzić?
15 gru 19:58
Patryk: ?
15 gru 20:04
ania21: obliczyłeś teraz ile wynosi a
n−ty wyraz tego ciągu, czyli tak jakby wzór ciągu.
ciąg jest arytmetyczny jeśli różnica jest stała.
teraz oblicz a
n − a{n−1} = r
oblicz r i zobacz czy jest liczbą stałą
15 gru 20:05
ania21: an − an−1 = r
15 gru 20:05
krystek: an=2n−1
an+1=2(n+1)−1=2n
an+1−an= 1 czyli ciąg rosnący arytmetyczny
Widać bo ma postać funkcji liniowej y=2x−1
15 gru 20:11
Patryk: 2n−1 to jest ciąg arytmetyczny widać bez liczenia że równica to 2 .
an=2n−1
an−1=2(n−1)−1
=2n−2−1
=2n−3
an − an−1 = 2n−1−(2n−3)
=2n−1−2n+3
r=2
jest liczba stała
tu chodzi o cos innego
15 gru 20:13
Patryk: S1=12−4
=−3
a1=2*1−1
=2−1
=1
15 gru 20:16
ania21: moim zdaniem tu chodzi o to . w tym przypadku wydaje mi się,że nie ma innej metody by sprawdzić
czy ciąg jest arytmetyczny.
15 gru 20:16
Patryk: w odpowiedziach jest ,że nie jest arytmetyczny
15 gru 20:18
ania21: yhy rozumiem. tak jakby suma pierwszego wyrazu jest inna niż jego wartość, ta?
15 gru 20:18
Patryk: tak
15 gru 20:19
krystek: Upa pomyłka:
a
n+1=2n+1
stąd różnica 2n+1−(2n−1)=2
ania ma rację ,masz wykazać ,a na pieszo licząc dwa wyrazy nie wykazujesz






!
15 gru 20:20
Patryk: Czy wiecie jak to wykazać ?
15 gru 20:21
15 gru 20:22
Patryk: dziękuje
15 gru 20:24