granica ciągow- dobrze robie?
bbbb: Kto sprawdzi czy dobrze myślę nad granicą ciągu

?
n
2+3n−2 n(n+3−2/n) n + 3 2/n
−−−−−−−−−−−−−− = −−−−−−−−−−−−− = −−−−−−−− = (n +3−2/n) * (2 / (n+1) = 2n + 6 − 4/n
/ ( n+1) =
n(n+1) n(n+1) n + 1
−−−−− −−−−−−− −−−−−−−
2 2 2
= n(2 + 6/n − 4/n
2)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− = 2
n( 1 + 1/n)
15 gru 19:57
bbbb: jej przepraszam, wyszedł mi zly zapis
15 gru 19:58
Basia:
to jest kompletnie nieczytelne; napisz to przy pomocy ułamków
jak to zrobić dowiesz się klikając w zakładkę Kliknij po więcej przykładów
jest obok okienka, w którym piszesz
15 gru 20:00
bbbb: ale bądź co bądź czy granicą ciagu ( n2 + 3n − 2) / n(n+1)/2 jest dwa?
15 gru 20:00
maneta : napisz sam ciąg , bo się zgubiłam
15 gru 20:01
maneta : mnie uczyli, że licznik i mianownik dzielisz przez n w najwyższej potędze jaką masz w
mianowniku czyli u Ciebie będzie n2
15 gru 20:03
Basia:
jest 2
15 gru 20:07
maneta : a mnie wyszło 12
15 gru 20:09
maneta : n2+3n−22n+2n
15 gru 20:11
maneta : i teraz każdy wyraz licznika i mianownika dzielimy przez n2
15 gru 20:11
maneta : w mianowniku miało być 2n2+2n
15 gru 20:12
bbbb: | | n2 + 3n −2 | |
ciąg to |
| ufff udało mi się to zapisać, wieć z tego wyjdzie 2 ? |
| | n(n+1)2 | |
jak sądzicicie? z góry bardzo dziekuje za pomoc
15 gru 20:13
maneta : i kolejno wygląda to tak: licznik n2n2→1 +3nn2→o − 2n2→0 czyli licznik
zmierza do 1.
15 gru 20:16
maneta : czekaj, bo faktycznie teraz ja piszę totalne bzdury. źle sobie to rozpisałam z Twojego
pierwotnego zapisu
15 gru 20:20
bbbb: hmmm maneta...hmmmm.... bo już mi sie pomieszało, wyszło mi ze granica ciągu wynosi 2 i sama
nie wiem jak tego dokonałam, czy to dobry wynik? dziękuje za odpowiedzi
15 gru 20:21
maneta : tak, macie całkowitą rację −zmierza do 2. sory Basia
15 gru 20:22
bbbb: | | 2n | |
maneta a jezeli jest ciag |
| to jego granica to ∞? nie wiem czy widać ale n |
| | 5n+3 | |
jest potęgą dwa a potęgą 5 jest n + 3
15 gru 20:23
bbbb: maneta i Basia dziekuję! może zaliczę jutro koło dzieki wam!
15 gru 20:24
ZKS:
| | 2 | |
limn → ∞ ( |
| )n * 53 = 0 |
| | 5 | |
15 gru 20:34
15 gru 20:36
maneta : | | 1 | |
tak, moim zdaniem =∞, bo jak napisał ZKS 25n →∞* |
| do potęgi 3 = ∞ |
| | 5 | |
15 gru 20:43
bbbb: dziękuje
15 gru 20:44
ZKS:
Przecież napisałem że dąży to do 0 a nie
∞!
maneta coś nie tak z Twoimi granicami.
15 gru 20:53
maneta : chodziło mi o Twoją rozpiskę przykładu. Nie uważam się za matematycznego orła ale ∞* jakaś
liczba daje nam nieskończoność, A granice idą mi bardzo różnie niestety
15 gru 21:09
maneta : ZKS a może Ty się zmierzysz z moją granicą ciągu n→∞ (n+4)do potęgi 1n+4
15 gru 21:12
ZKS:
| | 2 | |
A czy ( |
| )n dąży do ∞ bo mi się niestety ale nie wydaje. |
| | 5 | |
Co do Twojej granicy :
lim
n → ∞ (n + 4)
1/(n + 4) = 1 bo a
n1/an = 1.
15 gru 22:56