wyznacz współczynniki funkcji
ola1987: Liczby x1=3 i x2=-1 są miescami zerowymi funkcji f(x)=ax2+bx+c
a)Oblicz współczynniki a,b,c jeśli wiesz, że punkt A=(2,5) należy do wykresu funkcji f.
b) dla a=1 b=-2 c=-3 narysuj wykres funkcji f dla x∈<-1;4) i podaj zbiór wartości tej
funkcji.
23 mar 18:12
Eta:
postać iloczynowa jest:
f(x) = a ( x - 3)(x +1) A( 2,5)
to podstawiając za x = 2 f(x)= 5 obliczysz "a"
zatem:
5= a( 2-3)(2 +1) => 5= - 3a => a = -5/3
więc:
f(x) = (-5/3)( x -3)(x +1) wymnazając otrzymasz:
f(x) = (-5/3)( x2 -2x -3)
f(x) = (-5/3)x2 +(10/3)x +5
widzisz już a , b , c
b/ f(x) = x2 -2x -3 --- narysuj część paraboli dla x€< -1,4)
zb. wart. to y€ < f( -1) , f(4) > oblicz te wartości!
23 mar 23:53
ola1987: słuchaj eta a mogłabyś mi pomó z innymi zadaniami
24 mar 15:45