rozwiąż równanie
michalc374: x4+x3−5x2−3x+2=0
15 gru 19:51
michalc374: wie ktoś jak to rozwiązać
15 gru 22:49
beti: podziel wielomian przez (x+1)
15 gru 22:58
michalc374: ale skąd to wiesz
15 gru 22:59
beti: bo w(−1)=0, czyli −1 jest pierwiastkiem wielomianu
15 gru 23:00
michalc374: ale skąd wiesz że −1 jest pierwiastkiem na chybił trafił mam sprawdzać
15 gru 23:01
beti: bo pierwiastkami wielomianu moga byc dzielniki wyrazu wolnego, czyli tu: −1,1, −2, 2
15 gru 23:04
michalc374: potem wychodzi mi (x+1)(x
3−5x+2)=0 i co dalej
15 gru 23:12
beti: podziel drugi czynnik przez (x−2)

bo sprawdzając dzielniki wyrazu wolnego mamy, że w(2) = 0
15 gru 23:15
Gustlik: Najlepiej Hornerem:
1 1 −5 −3 2
1 1 2 −3 −6 −4
−1 1 0 −5 2 0
x=−1 jest pierwiastkiem
(x+1)(x3−5x+2)=0
Jeszcze raz Hornerem:
1 0 −5 2
1 1 1 −4 −2
−1 1 −1 −4 6
2 1 2 −1 0
x=2 jest pierwiastkiem
(x+1)(x−2)(x2+2x−1)=0
Teraz Δ, x1, x2... dokończ.
15 gru 23:16
michalc374: dziekuje
15 gru 23:24