matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całki
Tysia:
Całki Tysia: Całki a) ∫ (x−1)9dx 2 b) ∫ e−xdx 0 1 c) ∫ 3xdx 0 Prosiłabym o rozpisanie każdego kroku. Z góry dziękuje
15 gru 19:44
Gustlik:
ad a)
1
1
∫(x−1)
9
dx=∫t
9
dt=
t
10
+C=
(x−1)
10
+C
10
10
Podstawienie t=x−9, dt=dx ad b) ∫e
−x
dx=∫e
t
(−dt)=−∫e
t
dt=−e
t
+C=−e
−x
+C Podstawienie t=−x, dt=−dx, dx=−dt
1
∫
0
2
e
−x
dx=[−e
−x
]
0
2
=−e
−2
−(−e
0
)=−
+1
e
2
ad c)
3
3
3
3
∫
0
1
3xdx=[
x
2
]
0
1
=
*1
2
−
*0
2
=
=1,5
2
2
2
2
16 gru 00:48