matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica funkcji
Aneta:
obliczyć granicę funkcji: lim x→0 tg2x*ctg5x Bardzo proszę o pomoc. Z góry dzięki
15 gru 19:41
Basia:
sin2x
cos5x
tg2x*ctg5x =
*
=
cos2x
sin5x
cos2x
sin2x
1
5x
*2x*
*
*
=
cos5x
2x
5x
sin5x
2
cos2x
sin2x
5x
*
*
*
5
cos5x
2x
sin5x
to już chyba proste
15 gru 19:50