Macierz
fasf: jak rozwiązać taką macierz?
2X − 3XT=|1 0|
|5 4 |
15 gru 19:24
Basia:
2* x y − 3* x z = 1 0
z t y t 5 4
−x 2y−3z = 1 0
2z−3y − t 5 4
x = −1
t = −4
2y−3z = 0
2z−3y = 5
dokończ sobie
15 gru 19:35
fasf: aaa
XT * | 1 2 3| = | 0 0 0 |
| 1 2 3|
16 gru 00:31
fasf: ref
16 gru 10:55
sushi_ gg6397228:
jakie wymiary powinna miec macierz X
T
16 gru 11:16
fasf: no własnie skąd mam to wiedzieć? jest jakaś zasada na to? bo chyba wystarczy ze to zauważę i
potem wystarczy przemnożyć i porównać?
Żeby przemnożyć przez macierz 1x3 i otrzymać 2x3 to xT musi mieć wymiary 2x1?
16 gru 12:10
sushi_ gg6397228:
... 1x3 −−−> 2x3
wiec tak jak powiedzialeś musi byc 2x1
to tak samo jak masz rury i dwa konce−−> srodki musze do siebie pasowac, a koncowki moga byc
rozne
wiec masz tylko dwie literki a,b i do dziela
transport i na piechote uklad rownan
16 gru 12:16