wariacje i kombinacje
patryk: dany jest zbiór 20−cio elementowy. Ile sekwencji 4−o elementowych ( nie zawierających tych
samych liczb) można utworzyć z elementów tego zbioru? Ile podzbiorów 5−o elementowych można
utworzyć z elementów tego zbioru?
Czy rozwiązanie będzie takie?
V420=20!(20−4)!=116280
i
C520=20!5!(20−5)!=816
15 gru 19:18
krystek: Można też tak:na 1−szym 20
2−gim 19
3−cim 18
4−tym 17 :są to wariacje bez powtórzeń 20*19*18*17=116280
drugie też dobrze zapisane Rachunki nie sprawdzone.
15 gru 19:24
patryk: super, dzięki wielkie

a jak się sprawdza?
15 gru 19:26
patryk: a w zadaniu ile różnych sekwencji można wyrzucić kostką 6 razy pod rząd?
Wynik to będzie:
6
6
czy
1/6
6
15 gru 19:27
15 gru 19:39
krystek: patryk − 66
15 gru 19:40
patryk: ok ok, dzięki jeszcze raz
15 gru 23:02