wyznacz asymptoty funkcji
m : asymptoty funkcji f(x)= 11−x
15 gru 19:14
m : f(x) =
11−x2 tak powinno byc prawidlowo.bardzo rposze o pomoc
15 gru 19:15
Aga: | | 1 | |
F(x)= |
| D=R−{−1,1} |
| | (1−x)(1+x) | |
lim x→−
∞f(x)=0
limx→
∞f(x)=0
Prosta o równaniu y=0 jest asymptotą poziomą obustronną wykresu.
limx→−1
−f(x)=−
∞
limx→−1
+f(x)=
∞
Prosta x=−1 jest asymptotą pionową obustronną wykresu.
limx→1
</sup>f(x)=∞
limx→1+f(x)=−∞
Prosta x=1 jest asymptotą piono obustronną wykresu,
Proszę jeszcze sprawdzić.
15 gru 19:55
m : dlaczego Prosta o równaniu y=0 jest asymptotą poziomą obustronną wykresu?
dlaczego Prosta x=−1 jest asymptotą pionową obustronną wykresu. ?
15 gru 20:09
m : musze naryswoac jeszcze wykres funkcji
15 gru 20:23
Jack:
y=0 jest asymptotą poziomą (obustronną) ponieważ limx→±∞ f(x)=0 (wychodzi coś, co nie jest
∞).
15 gru 20:47